PVCycle: reciklaža fotonaponskih ploča


Tvrtka Plan-net pridružila se udruženju za reciklažu modula – PV CYCLE


S povećanjem broja solarnih elektrana s pravom se postavljaju pitanja što se dogodi sa solarnom elektranom na kraju njezina vijeka trajanja. Te se misli ponajprije odnose na bitnu komponentu solarne elektrane, to jest na fotonaponske ploče. S istom su se teškoćom već prije nekog vremena suočili u najrazvijenijim europskim državama, što je vodilo osnivanju udruženja PV CYCLE. Osnovna je svrha udruženja PV CYCLE je da svojim aktivnostima obveže fotonaponsku industriju da se pobrine za cijeli životni ciklus fotonaponskih ploča. One su izrađene tako da omogućuju proizvodnju čiste energije najmanje 30 godina. Prvi slučajevi dotrajalih fotonaponskih ploča već su tu, a u budućnosti očekujemo povećanje količine dotrajalih ploča koje će biti potrebno prikladno reciklirati. Recikliranje osim smanjenja onečišćenja okoliša zbog smanjenja otpadnih materijala pridonosi i smanjenju potrošnje električne energije koja je potrebna u procesu dobivanja tih sirovina. Cilj udruženja PV CYCLE je organizirati mrežu za slanje i preuzimanje dotrajalih fotonaponskih modula i poticati reciklažu. To u praksi znači namještanje posebnih sabirnih kontejnera.
U tvrtki Plan-net uključili smo se u tu mrežu mjesta za preuzimanje i omogućujemo svim pravnim i fizičkim osobama da odlože svoje istrošene fotonaponske ploče. U tvrtki Plan-net vjerujemo da si fotonaponska industrija reciklažom dotrajalih modula osigurava trajan razvoj branše i utvrđuje ulogu solarnih elektrana kao izvora čiste električne energije.

Postupak recikliranja


Fotonaponske ploče sadrže materijale koji se mogu reciklirati i upotrijebiti u proizvodnji novih fotonaponskih ploča ili drugih novih proizvoda. Proces recikliranja za mono-kristalne i poli-kristalne fotonaponske ploče, kao i za fotonaponske ploče s tankim filmom je već usavršen do te mjere da je primjeren za široku industrijsku uporabu. S recikliranjem pridobivamo dragocjene materijale kao što su staklo, aluminij, kao i poluvodičke materijale.


Recikliranje osim smanjenja onečišćenja okoliša zbog smanjenja otpadnih materijala pridonosi i smanjenju potrošnje električne energije koja je potrebna u procesu dobivanja tih sirovina. Vjerujemo da si fotonaponska industrija reciklažom dotrajalih modula osigurava trajan razvoj branše i utvrđuje ulogu solarnih elektrana kao izvora čiste električne energije.

Potražite najbližu lokaciju

Ispunite podatke u obrascu i ispisat će vam se najbliže lokacije za preuzimanje istrošenih fotonaponskih ploča.

Plan-net solar d.o.o.

HRVATSKA
+386 1 363 31 31
info@plan-net-solar.hr
   
SLOVENIJA
  Kamnik pod Krimom 8B
  1352 Preserje
+386 1 363 31 31
info@plan-net.si
 
 
 

9.2.2016
Besplatno vam izradimo elektro projekat za solarno elektrano
 
 
Kada naručujete solarnu elektranu ključ u ruke besplatno vam izradimo elektro p ...
više...
 
 

22.5.2014
Povećajte prihod u svom trgovačkom centru kako bi privukli korisnike električnih vozila
STANICE ZA PUNJENJE električnih vozila

Novi val električnih vozila je stvorio obilje vozača EV koj ... više...

Prijava na Plan-net solar e-novosti

Dozvoljavam da mi tvrtka Plan-net solar šalje e-mail poruke i obrađuje moje podatke u skladu s Pravnim obavještenjima.
Sva prava pridržana. © 2012 Plan-net Solar d.o.o.
sončna elektrarna  
fotovoltaika
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja lažje uporabe spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Zavračam