Toplinski sustavi


Za razliku od solarnih panela koji proizvode električnu energiju, solarni kolektori proizvode toplinsku energiju. Solarni kolektori najčešće se koriste za pripremu tople vode i dogrijavanje vode u sustavu grijanja. Razlikuju se dvije izvedbe solarnih kolektora: cijevni vakuumski kolektori i pločasti kolektori.

Solarni kolektori povećavaju cijenu otkupa električne energije do 20%

Ugradnja solarnog sustava za pripremu tople vode (PTV) isplativa je investicija jer smanjuje potrošnju energije koja je svakim danom sve skuplja. No, postoji i dodatan razlog zašto je isplativo ugraditi solarne kolektore skupa sa solarnom elektranom. Naime, prema novom tarifnom sustavu otkupna cijena električne energije se povećava do 20% ugradnjom solarnih kolektora uz fotonaponsku elektranu. Svaka solarna elektrana dobiva dodatni korektivni koeficijent k2 za korištenje sustava za pripremu sanitarne tople vode i/ili grijanje pomoću obnovljivih izvora energije.

Za elektranu od 10kW investitor dobiva otkupnu cijenu od 3,1548 kn/kWh ako je dodatno ugradio solarne kolektore, a bez sustava za PTV cijena bi bila 2.629 kn/kWh. Za elektranu od 30kW povećanje je 10%,a za veće elektrane 3%.

Snaga solarnih kolektora za PTV u odnosu na snagu fotonaponske elektrane mora biti točno proračunata

Minimalna instalirana toplinska snaga sustava (Pth), potrebna za ostvarenje dodatka,definirana je omjerom u odnosu na instaliranu električnu snagu fotonaponske elektrane (Pel). Omjer t0 je omjer instalirane snage toplinskog sustava na OIE (Pth) i instalirane snage solarne elektrane (Pel).

Stoga je bitno da je proračun broja i snage solarnih kolektora napravljen točno i da se odabere optimalno tehničko rješenje. U suprotnom može se izgubiti dodatni koeficijent, a može doći i do predimenzioniranosti sustava.

Omjer instalirane snage t0 utvrđuje osoba ovlaštena za provođenje energetskih pregleda složenih tehničkih sustava temeljem:
• projekta izrađenog od strane ovlaštenog projektanta
• izvještaja izvođača, koji je nositelj odgovarajuće suglasnosti za obavljanje djelatnosti građenja za radove ugradnje elektro-instalacija i instalacija grijanja
• pregleda postojeće instalacije toplinskog sustava na OIE
• završnog izvješća nadzornog inženjera, u slučajevima kad je propisan strucni nadzor građenja

Osim klasičnih toplinskih panela za toplu vodu, tvrtka Plan-net Solar d.o.o. može vam ponuditi i tzv. hibridne panele Fototherm.

Solarne ćelije koje se koriste u komercijalnim fotonaponskim modulima u pravilu konvertiraju od 13% do 18% ulazne energije, a preostali dio energije povećava temperaturu ćelije s posljedičnim gubitkom učinkovitosti konverzije solarnih ćelija. FOTOTHERM ® tehnologija zasniva se na istodobnoj proizvodnji električne energije fotonaponskim ćelijama kojima se dodaje toplinska energija iz hlađenih kristalnih ćelija. To omogućuje povećanje proizvodnje električne energije (oko 15 - 20% godišnje), a istodobno i stvaranje topline. FOTOTHERM ® proizvodi su proizvedeni uz pomoć tehnologija i od materijala koji osiguravaju trajnost i učinkovitost u skladu s tradicionalnim fotonaponskim modulima.

Više o Fototherm hibridnim panelima možete pročitati ovdje.

     

Plan-net solar d.o.o.

HRVATSKA
+386 1 363 31 31
info@plan-net-solar.hr
   
SLOVENIJA
  Kamnik pod Krimom 8B
  1352 Preserje
+386 1 363 31 31
info@plan-net.si
 
 
 

9.2.2016
Besplatno vam izradimo elektro projekat za solarno elektrano
 
 
Kada naručujete solarnu elektranu ključ u ruke besplatno vam izradimo elektro p ...
više...
 
 

22.5.2014
Povećajte prihod u svom trgovačkom centru kako bi privukli korisnike električnih vozila
STANICE ZA PUNJENJE električnih vozila

Novi val električnih vozila je stvorio obilje vozača EV koj ... više...

Prijava na Plan-net solar e-novosti

Dozvoljavam da mi tvrtka Plan-net solar šalje e-mail poruke i obrađuje moje podatke u skladu s Pravnim obavještenjima.
Sva prava pridržana. © 2012 Plan-net Solar d.o.o.
sončna elektrarna  
fotovoltaika
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja lažje uporabe spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Zavračam