Solarne elektrane - 10 najčešćih pitanja


1. Koliko veliku solarnu elektranu treba četveročlano kućanstvo?


S obzirom na statističke podatke o potrošnji električne energije četveročlane obitelji te na osnovi pretpostavke da dobro projektirana solarna elektrana proizvede 1.119 kWh/kW/godišnje, potrebna je solarna elektrana snage od 3,5 kW do 4 kW da bi zadovoljila vlastite potrebe po električnoj energiji. Obiteljima koje se svrstavaju u iznad-standardnu klasu treba solarna elektrana snage približno 7 kW.

Ipak, uz to važi dodatno objašnjenje da se solarne elektrane obično ne postavljaju za vlastitu potrošnju električne energije, jer bi vam glede na dinamiku »proizvodnje« trebali akumulatori za pohranjivanje energije. Elektrane su priključene na mrežu i svu proizvedenu energiju »prodaju« u mrežu po subvencioniranoj cijeni, dok energiju koji potrošite sami jednostavno crpite iz mreže i još uvijek je plaćate po »normalnoj«, nesubvencioniranoj, tržišnoj cijeni.

2. Kakvi krovovi su primjereni za postavljanje solarnih elektrana?


Solarna elektrana može se postaviti na bilo koji krov bez obzira na oblik ili vrstu pokrova. Naravno, treba se prilagoditi zakonitostima koje utječu na optimalan rad solarne elektrane. Iz tog razloga se preporučuju krovovi i površine koje su okrenute prema jugu i nemaju sjene na samoj površini ili u okolini, i objekti koji nisu statički upitni. Isto tako, očuvanost pokrova mora biti dovoljno dobra da podnese dodatno opterećenje zbog postavljanja fotonaponskog sustava.

3. Koliki je vijek trajanja solarnih elektrana?


Vijek trajanja solarne fotonaponske elektrane je 30 i više godina, što takav oblik investicije čini jako sigurnim i dugoročno usmjerenim. Sigurnost investicije je pored zajamčenih otkupnih cijena električne energije zajamčena i dugoročnim prinosom pri proizvodnji električne energije, jer proizvedena energija investitoru donosi čisti profit nakon što završi razdoblje vraćanja uloženih sredstava.

4. Kakva je profitabilnost solarnih elektrana?


Profit od solarne elektrane ovisi o njezinoj veličini, optimizaciji cjelog sustava i njezinu radu. Prosječan stupanj dobiti kreće se između 8 i 12%, a razdoblje povrata investicije je manje od 10 godina.

5. Na što treba biti pozoran prije odluke za investiciju?


Za optimalno postavljanje i rad solarne elektrane te posljedično najviši energetski prinos važni su ponajprije sljedeći ključni elementi:
  • izbor primjerene lokacije,
  • izbor kvalitetnih elemenata solarne elektrane, prije svega fotonaponskih ploča kao generatora električne energije, i izmjenjivača,
  • izbor iskusnih, stručno osposobljenih i provjerenih izvođača, koji će znati projektirati solarnu elektranu s optimalnom konfiguracijom sustava, montirati je te pridobiti sve potrebne suglasnosti i dozvole,
  • optimalan omjer između visine investicije i specifičnog utrška, za kojeg jamči izvođač (taj omjer određuje trošak proizvedene električne energije, koji mora biti najniži).

6. Kakvo održavanje zahtijevaju solarne elektrane?


Solarna elektrana je sustav sastavljen od brojnih elemenata, koji je namijenjen stalnom i pouzdanom radu. Za investitora je najveći gubitak dohotka ono vrijeme kada elektrana zbog različitih razloga ne proizvodi električnu energiju, jer ugovor o otkupu električne energije usprkos tomu i dalje važi. Ono što je najvažnije je stalno praćenje rada sustava i njegove učinkovitosti, otkrivanje slabijeg rada i neposredno poduzimanje mjera.

7. Kako je riješeno osiguranje solarne elektrane?


Osiguranje solarne elektrane obuhvaća približno 0,2 posto vrijednosti investicije godišnje. Za elektranu veličine 10 kW osiguranje iznosi približno 100 € godišnje. Vrijednost pojedinačnog osiguranja ovisi o veličini solarne elektrane, slučajeva za koje ju osiguravamo, i specifične ponude određene osiguravajuće tvrtke. Dobro osiguranje solarne elektrane moralo bi obuhvatiti prije svega sljedeće slučajeve: požar, potres,(ne)posredni udar groma, eksplozija, elementarne nepogode (oluja, tuča i poplava), mehaničko djelovanje sile, krađa te osiguranje prema trećim osobama.


8. Koja dokumentacija je potrebna za priključenje solarne elektrane na mrežu?


  • IDP (idejni projekt) je uvodni dio projektne dokumentacije, čija je namjena pridobivanje projektnih uvjeta odn. EO (energetskog odobrenja).
  • Nakon primitka EO dobiva se prethodno rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizviđača i sklapanje ugovora o otkupu električne energije sa hrvatskim operatormo tržišta energije HROTE d.o.o..
  • Sijedi postavljanje solarne elektrane.
  • Nakon postavljanja solarne elektrane slijedi sklapanje ugovora o korištenju mreže i dobivanje uporabne dozvole i rješenja o stjecanju povlaštenog proizvođača.

9. Kako država podupire gradnju solarnih elektrana?


Republika Hrvatska podupire gradnju solarnih elektrana tako da osigurava otkup električne energije proizvedene u solarnim elektranama po zajamčenoj otkupnoj cijeni ili osigurava radnu podršku ako vlasnik elektrane sam prodaje električnu energiju na tržištu.

Visine zajamčenih otkupnih cijena, koje su određene u Tarifnom sustavu za proizvodnju električne energije iz obnovjivih izvora energije i kogeneracije. Ugovor u otkupu električne energije sklapa se na 14 godina, što znači da proizvedenu energiju tijekom cijeloga ugovornog razdoblja prodajete po istoj cijeni.

10. Što ćemo s proizvedenom električnom energijom uraditi nakon 14 godina?


Državne subvencije u obliku zajamčenih otkupnih cijena su povoljne za investitore u Hrvatskoj. Oni sklapaju ugovore o otkupu proizvedene električne energije na 14 godina (visina potpore ostaje ista svih 14 godina), pri čemu se solarna elektrana u tom razdoblju već amortizira. To znači da nakon 14 godina investitor s prodajom proizvedene zelene električne energije zarađuje novac i postaje aktivan na tržištu električne energije, jer sam bira ponuđača za otkup električne energije. Važno je da investitor izabere najboljeg ponuđača, jer od toga ovisi njegova zarada.

Plan-net solar d.o.o.

HRVATSKA
+386 1 363 31 31
info@plan-net-solar.hr
   
SLOVENIJA
  Kamnik pod Krimom 8B
  1352 Preserje
+386 1 363 31 31
info@plan-net.si
 
 
 

9.2.2016
Besplatno vam izradimo elektro projekat za solarno elektrano
 
 
Kada naručujete solarnu elektranu ključ u ruke besplatno vam izradimo elektro p ...
više...
 
 

22.5.2014
Povećajte prihod u svom trgovačkom centru kako bi privukli korisnike električnih vozila
STANICE ZA PUNJENJE električnih vozila

Novi val električnih vozila je stvorio obilje vozača EV koj ... više...

Prijava na Plan-net solar e-novosti

Dozvoljavam da mi tvrtka Plan-net solar šalje e-mail poruke i obrađuje moje podatke u skladu s Pravnim obavještenjima.
Sva prava pridržana. © 2012 Plan-net Solar d.o.o.
sončna elektrarna  
fotovoltaika
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja lažje uporabe spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Zavračam