Fotovoltaika


Odlučite se za fotovoltaiku - najsuvremeniji izvor električne energije

Jedno od najčešće postavljanih pitanja u suvremenom društvu odnosi se na strateški energetski potencijal pojedinačnih izvora električne energije, koji moraju ujedinjavati svoju dostupnost, pouzdanost, tehnološku prihvatljivost i prije svega prihvatljivost u smislu održivog razvoja okoliša. Zbog sve problematičnijih klimatskih promjena, suvremen izvor električne energije mora odgovarati najmodernijim mjerilima ekonomskog, društvenog i socijalnog okruženja čovjeka i prirode.

Fotovoltaika je jedna od grana svjetskog gospodarstva koje se najbrže razvijaju. Sunce kao daleko najveći, obnovljivi i za čovjeka neograničen izvor energije predstavlja potencijal koji nema niti jedan drugi izvor energije. Razdoblje čijem se kraju neminovno približavamo je, povijesno gledajući, karakterizirano s iznimno kratkom, a istovremeno iznimno intenzivnom uporabom fosilnih goriva. Razdoblje koje je pred nama vraća nas natrag ka prirodi, a povratak omogućuje tehnološki razvoj.

Fotovoltaika važi za najprihvatljiviji obnovljivi izvor energije, koji odlikuju njegova modularnost, raspršenost, robusnost, nečujnost rada, ekološka orijentiranost i cjenovna konkurentnost. Kao visokotehnološki izvor, Sunce je najvažnije po svojem udjelu i potencijalu. Cilj Hrvatske je da do 2020. godine 25 posto proizvedene energije bude iz obnovljivih izvora.

Da bi neki izvor energije ispunio zahtjeve da bude najsuvremeniji izvor energije, mora biti u skladu sa standardima modernog društva, koji pored odgovornosti do društva i sučovjeka nosi i odgovornost do tehnološkog napretka civilizacije i potjecanja njenog daljnjeg razvoja. Među postavke prema kojima pokušavamo ocijeniti suvremenost nekog izvora energije, spadaju:

obnovljivost izvora energije, potencijal njegove uporabe, ekološka prihvatljivost, dostupnost, pouzdanost, tip upotrijebljene tehnologije, raspršenost, estetika, modularnost, robusnost, zahtjevnost održavanja, način rada i cjenovna konkurentnost.

S obzirom na navedena mjerila, fotovoltaiku i solarne elektrane možemo svrstati među najsuvremenije izvore energije.

Solarne elektrane za svoj rad koriste sunčevu energiju, koja je osnovni pokretački izvor energije na Zemlji. Sunčevo zračenje Zemlje premašuje potrebe čovječanstva za svom primarnom energijom za više tisuća puta, odnosno svakog sata Sunce na Zemlju pošalje toliko energije koliko je čovječanstvo potroši u godini dana. Potencijal Sunca znatno premašuje ukupne energetske potrebe čovječanstva.fotovoltaikaRiječ fotovoltaika potječe od grčke riječi »phos«, što znači svijetlost, i riječi »volt«. Fotovoltaika je nauka koja proučava pretvorbu energije svjetlosti. Fotovoltaična odnosno fotonaponska pretvorba tako predstavlja neposredno pretvaranje svjetlosne energije sunčevog zračenja u električnu energiju. Kao veoma estetski zeleni obnovljivi izvor energije, solarne elektrane mogu se zbog svoje modularne osnove koristiti za izgradnju solarnih elektrana reda veličine od nekoliko mili- do više megawata. Upravo to omogućuje njihovu raspršenost, koja odlučujuće utječe na smanjivanje gubitaka u elektroenergetskoj mreži i osiguravanje energetske neovisnosti te neovisnosti korisnika solarnih elektrana.

 
Osnovne komponente solarnih fotonaponskih elektrana sastoje se od dva sklopa. Prvi predstavljaju solarne fotonaponske ploče, koje su srce svake solarne elektrane i koje pretvaraju sunčeve elektromagnetne valove u istosmjernu električnu struju i napon (solarne ćelije). Drugi sklop su elektroenergetski elementi, namijenjeni uporabi proizvedene električne energije za određene namjene. Među njih spadaju: izmjenjivači, nosiva konstrukcija, priključni kabeli, DC- i AC-spojevi, regulatori, akumulatori, kontaktne i zaštitne naprave te ostali instalaterski materijal.

Fotonaponska ploča sastoji se od nizova uzastopce vezanih solarnih ćelija, koje se sa svake strane obložene posebnom EVA folijom, koja sadrži visoki postotak gela i nizak indeks požutjelosti. Folija nepropusno enkapsulira ćelije u sloj leđne folije sa zadnje strane ploče, koji se koristi kao zaštita ploče od UV svjetlosti, mehaničkih oštećenja i drugih vanjskih utjecaja te električki izolira ploču i stakla na prednjoj strani. Visokopropusno kaljeno staklo debljine 3,2 mm omogućuje jaku otpornost na mehaničke udarce, uključujući i tuču, i visoku propusnost svjetlosti, s čime se povećava iskoristivost rada solarnih ćelija. Na zadnjoj strani ploče postavljena je kutijica s priključcima, koja omogućuje priključivanje na električne provodnike, a ti su priključeni na izmjenjivače, koji istosmjerni napon pretvaraju u izmjenični.


fotovoltaikaPri ocjenjivanju cjenovne konkurentnosti solarnih elektrana moramo pomisliti na to da je fotovoltaika grana koja je tek nedavno prešla iz laboratorijske na industrijsku razinu, i da je kao i kod svih drugih komercijalno konkurentnih grana važno postići potrebnu ekonomiju opsega. Usprkos tomu treba skrenuti pažnju na činjenicu da su danas brojne komercijalne tehnologije još uvijek dobro potpomognute. Uzmimo na primjer nepovratne poticaje za razvoj djelatnosti uporabe uglja ili nuklearne energije, koji sežu od neposrednih državnih jamstava, povoljnih kredita do drugih najrazličitijih neposrednih i posrednih nepovratnih sredstava. Početni poticaji za razvoj fotovoltaike i solarnih ćelija važne su zato jer se radi o revolucionarnoj tehnologiji, koja ima najveći tehnološki i komercijalni potencijal i koja će već za nekoliko godina biti konkurentna konvencionalnim izvorima energije. Svaki put kada se globalna proizvodnja udvostruči, cijena fotonaponskih ploča padne za 20 posto. Pri trenutnom rastu ove industrije to znači da proizvodna cijena električne energije dobivene od Sunca svake godine padne za od sedam do devet posto. Upravo zbog toga fotovoltaika će uskoro biti konkurentna u usporedbi s drugim izvorima energije.

Investicija u fotovoltaiku i solarnu fotonaponsku elektranu  je investicija s niskim faktorom rizika i važi za jako predvidljivu i visoko profitabilnu investiciju. Glavni cilj fotovoltaike je čovječanstvu osigurati najosnovnije prvobitno dobro – zelenu električnu energiju!

Plan-net solar d.o.o.

HRVATSKA
+386 1 363 31 31
info@plan-net-solar.hr
   
SLOVENIJA
  Kamnik pod Krimom 8B
  1352 Preserje
+386 1 363 31 31
info@plan-net.si
 
 
 

9.2.2016
Besplatno vam izradimo elektro projekat za solarno elektrano
 
 
Kada naručujete solarnu elektranu ključ u ruke besplatno vam izradimo elektro p ...
više...
 
 

22.5.2014
Povećajte prihod u svom trgovačkom centru kako bi privukli korisnike električnih vozila
STANICE ZA PUNJENJE električnih vozila

Novi val električnih vozila je stvorio obilje vozača EV koj ... više...

Prijava na Plan-net solar e-novosti

Dozvoljavam da mi tvrtka Plan-net solar šalje e-mail poruke i obrađuje moje podatke u skladu s Pravnim obavještenjima.
Sva prava pridržana. © 2012 Plan-net Solar d.o.o.
sončna elektrarna  
fotovoltaika
Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja lažje uporabe spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Zavračam